Piroger, ca 15 st

Smarriga spenatpiroger som är enkla att göra och goda att äta.

ugn 200°
ingredienser: fyllning:

25g jäst                                                          1 påse babyspenat
50g smör                                                        2 msk smör
1 ägg                                                              1 dl pinjenötter
1½ dl mjölk                                                     3 msk riven parmesanost
1 tsk salt                                                         50g fetaost
6 dl vetemjöl                                                   1 ägg till pensling
ca 2 msk smör till stekning


Gör så här :
  1. smula gästen i en bunke.
  2. lägg smöret i kastrullen och smält det på svag värme. häll i mjölken och låt den bli fingervarm, alltså ska den varken kännas varm eller kall när du stoppar ner fingret.
  3. häll en liten skvätt av blandningen i bunken och rör om tills jästen löst sig. När den gjort det häll i resten av mjölkblandningen. knäck i ägget och rör om. häll i salt och mjöl. Blanda degen ordentligt tills den säpper från kanterna av bunken.
  4. Lägg över en bakduk och låt jäsa i ca 30 min.
  5. Skölj spenaten i ett durkslag. Lägg i smör och vatten i en stekpanna och sätt på medelhög värme. Lägg i spenaten när smöret har smält. Stek spenaten i ca 5 min. Lägg tillbaka spenaten i durkslaget så det mesta av vätskan rinner bort.
  6. Rosta pinjenötterna på medelhög värme (var försiktig när du öppnar påsen så det inte händer samma sak som det hände med mig, jag ryckte och så åkte allt iväg över hela köket) i stekpannan. Rör om hela tiden så att nötterna är ljusbruna runt om. Låt dem svalna innan du hackar dem i mindre bitar. Blanda spenat med pinjenötterna, riv i parmesanost och smula ned fetataosten. Blanda!
  7. sätt ugnen på 200º grader.
  8. Strö lite mjöl över bakbordet och tippa ut degen. kavla ut degen så den blir ungefär en halv cm tjock. Tryck ut runda kakor med ett glas. kavla ut kakorna så de blir ca 10 cm tvärs över.
  9. Lägg lite fyllning på varje kaka och knip ihop kanterna med fingrarna så att ingen fyllning åker ut.
  10. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper. Knäck ägget till penslingen i en liten skål och vispa det med en gaffel. Pensla pirogerna ordentligt. Sätt in plåten i ugnen i ca 15 min.
Tips!

Pirogerna är godast varma men det går också att äta dem kalla


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0